Με κάμερες στο χέρι και το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα, η παραγωγή του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, καταγράφοντας από κοντά τις πιο κρίσιμες δράσεις για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής σε Ιταλία και Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura θα μας ταξιδέψει σε 13 μοναδικές διαδρομές στη Μεσόγειο, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει τη δική της σειρά προκλήσεων και ευκαιριών για την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς καταγράφουμε την επιστημονική έρευνα στο πεδίο, παίρνουμε συνεντεύξεις από εξειδικευμένους επιστήμονες και αφηγούμαστε τις αθέατες ιστορίες των απειλούμενων ειδών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας. Το τεχνικό συνεργείο που έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενο από μέλη του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελώνων MEDASSET και υπεύθυνο για την παραγωγή εταίρο του προγράμματος LIFE MareNatura, ακολουθεί τους επιστήμονες σε δύσβατες ακτές, απομονωμένες νησίδες και θαλάσσιες διαδρομές, αποτυπώνοντας τις προσπάθειες καταγραφής αλλά και τις μεθόδους παρακολούθησης.
Πρώτος σταθμός, τα νησιά Τρέμιτι στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, όπου βρεθήκαμε μαζί με τους ειδικούς του Ιταλικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας (ISPRA) στις αρχές Απριλίου. Η πρώτη αποστολή του ντοκιμαντέρ μας συστήνει μια αφοσιωμένη ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι εξερευνούν τους απόκρημνους βράχους και σπηλιές των νησιών αυτών, που φιλοξενούν ένα από τα σπανιότερα πουλιά της Μεσογείου: τον Μύχο της Μεσογείου.
Η δεύτερη στάση ήταν στους Λειψούς, ένα μικρό αλλά πολύτιμο κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος του Ανατολικού Αιγαίου, όπου η κάμερα κατέγραψε από κοντά μια σημαντική αποστολή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: την καταγραφή και μελέτη δύο σπάνιων και απειλούμενων θαλασσοπουλιών, του Αιγαιόγλαρου και του Μύχου της Μεσογείου.
Τα γυρίσματα συνεχίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη του καθηγητή κου Χρήστου Γιαννακόπουλου για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η συνέντευξη ανέδειξε τον ρόλο των κλιματικών προβολών που αναπτύσσονται από το Αστεροσκοπείο και το πώς τα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των μεταβολών που συντελούνται στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στον μετεωρολογικό σταθμό και παρουσίαση χαρτών που αποτυπώνουν πιθανές μελλοντικές συνθήκες σε περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα.
Ακολουθήστε μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και ανακαλύψτε την ομορφιά και τις προκλήσεις της Μεσογείου!