Πέρυσι τέτοια εποχή η ομάδα του LIFE MareNatura της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας βρέθηκε στη Σκύρο, τα Κύθηρα και τους Φούρνους Ικαρίας, για να τοποθετήσει δορυφορικούς πομπούς σε Αιγαιόγλαρους.
Αφού οι νεοσσοί τους πτερώθηκαν και πέταξαν από τη φωλιά, οι γονείς άνοιξαν τα φτερά τους για το μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι. Ο καθένας τους ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή, αλλά με κοινό προορισμό: τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, όπου και πέρασαν τον χειμώνα.
Η «Αμέρσα» έκανε… τουρισμό στην Ιταλία! Ακολούθησε τη γραμμή του Σπερχειού και βρέθηκε στις δυτικές ακτές, όπου από το Μεσολόγγι μέχρι την Κέρκυρα ανέβηκε παραλιακά μέχρι να βρει τη στενότερη δίοδο για την Ιταλία. Έτσι, πέρασε στην Πούλια και από τη Σικελία πέταξε τελικά νότια προς την Τυνησία!
Ο «Τσίλαρος» διάλεξε μια πιο κλασσική διαδρομή: πέρασε απέναντι στη Λιβύη και ταξίδεψε παραλιακά, από τη Βεγγάζη μέχρι την Τρίπολη κι ακόμα παραπέρα.
Ο «Αβλέμονας» έφτασε μέχρι τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης, δίπλα στο Σαλούμ και παρέμεινε στη Βεγγάζη.
Ενώ το «Θυμαινάκι», πιο τολμηρό από όλους διέσχισε σχεδόν τη μισή Μεσόγειο και πέρασε κατευθείαν από την Ικαρία στην Τυνησία, χωρίς στάση!
Ενώ είχαμε την εντύπωση ότι οι Αιγαιόγλαροι είναι αποκλειστικά παράκτιο είδος, οι κοκκινομύτες γλάροι μας εντυπωσίασαν ακόμη μια φορά, αφού κατά τόπους φαίνεται να έχουν πετάξει από τη στεριά και μάλιστα διασχίζοντας ψηλά βουνά για να κόψουν δρόμο!
Φτάνοντας στη Βόρεια Αφρική, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και μάλιστα o Σύλλογος Φίλων των Πουλιών (Association des Αmis des Οiseaux), εταίρος της BirdLife στην Τυνησία , εντόπισε έναν από τους γλάρους μας κατά τη διάρκεια των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών να τρέφεται στους υγροτόπους τους, όπως είχε συμβεί και προηγούμενες χρονιές.
Πού βρίσκονται όμως τώρα οι ταξιδιώτες μας; Οι Αιγαιόγλαροι έχουν επιστρέψει στις αποικίες τους στην Ελλάδα, έτοιμοι να ξεκινήσουν ξανά την αναπαραγωγική περίοδο!
Η τηλεμετρία μας επιτρέπει να τους παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο και οι πομποί μάς βοηθούν να καταλάβουμε πού πηγαίνουν αυτά τα σπάνια και απειλούμενα θαλασσοπούλια όταν φεύγουν από τις αποικίες τους. Έτσι μπορούμε να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά να εντοπίσουμε απειλές και κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών και να κατανοήσουμε τις ανάγκες του είδους σε Μεσογειακό επίπεδο.
Χάρη στα δεδομένα που λαμβάνουμε από τους δορυφορικούς τους πομπούς, μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε δράσεις διατήρησης όχι μόνο στις αποικίες τους, αλλά και να προτείνουμε νέες Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που να περιλαμβάνουν τις περιοχές διαχείμασης και τροφοληψίας που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους.
Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν μυριάδες μυστικά και μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις… Μείνετε συντονισμένοι/ες, οι Αιγαιόγλαροι έχουν ακόμα πολλές ιστορίες να μας αποκαλύψουν!